ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα, φέτα και δυόσμο από τη ΝάουσαΚολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα, φέτα και δυόσμο από τη Νάουσα
45' προετοιμασία
1 ώρα και 15' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 32 εκ.

Φύλλο

Γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε στριφτή κολοκυθόπιτα γλυκιά, ξεκινάμε με τη γέμιση.
  2. Τρίβουμε την ψίχα της κολοκύθας στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη κολοκύθα (χωρίς να τη στύψουμε) με τη ζάχαρη, τα καρύδια, την κανέλα, το γαρίφαλο και τις σταφίδες.
  4. Αφήνουμε τη γέμιση σε σουρωτήρι να στραγγίξει για 30-40 λεπτά (βάζουμε από κάτω ένα μπολ για να μαζέψουμε τα υγρά που θα βγάλει).

Φύλλο

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε σταδιακά το νερό με το ελαιόλαδο και το ξίδι, ανακατεύοντας στην αρχή και έπειτα ζυμώνοντας.
  2. Όταν η ζύμη απορροφήσει όλα τα υγρά, ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά ακόμα και την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος ενός καρυδιού. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ταψί.
  4. Ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια με τον πλάστη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε διάμετρο 10 εκ.
  5. Τα χωρίζουμε ανά τρία και τα κρατάμε σκεπασμένα με μια πετσέτα, για να μην ξεραθούν.
  6. Ξεκινάμε με τα πρώτα τρία: Αλείφουμε με βούτυρο τα δύο από τα τρία φύλλα και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο. Από πάνω βάζουμε το τρίτο φύλλο, που δεν έχουμε βουτυρώσει. Τα σκεπάζουμε και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα σε ομάδες των τριών. Μετράμε πόσες τέτοιες ομάδες φτιάξαμε και χωρίζουμε τη γέμιση αντιστοίχως.
  7. Παίρνουμε ξανά μία μία τριάδα φύλλων, έτσι όπως είναι τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο, και τα ανοίγουμε όλα μαζί με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο, όσο μεγαλύτερο μπορούμε.
  8. Τοποθετούμε στην άκρη και κατά μήκος του φύλλου λίγη από τη γέμιση σε μία σειρά. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού, στρίβοντάς το σαν σαλίγκαρο.
  9. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με όλα τα φύλλα, τα βουτυρώνουμε και τα τοποθετούμε στο ταψί, κλώθοντάς τα, δηλαδή κάθε ρολό το ξεκινάμε από εκεί που τελειώνει το προηγούμενο ρολό και το τυλίγουμε γύρω από αυτό. Συνεχίζουμε μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  10. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Λίγο πριν βγάλουμε την πίτα, την περιβρέχουμε με τα υγρά που κρατήσαμε από τη γέμιση. Όταν είναι έτοιμη, ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την κόβουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT