ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦοκάτσια με δεντρολίβανοΦοκάτσια με δεντρολίβανο
20' προετοιμασία
55' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Τεμάχια: για 1 καρβέλι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ιρλανδέζικο ψωμί σόδας με βρώμη, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, τα 2 φλιτζάνια από τη βρώμη με το ξινόγαλο.
  2. Τα αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  4. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη βρώμη, τα αλεύρια, τη ζάχαρη, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  5. Προσθέτουμε το βούτυρο και με τα δάχτυλά μας δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό.
  6. Προσθέτουμε το μείγμα βρώμης-ξινόγαλου και τα καρύδια και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  7. Ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. (Η ζύμη θα πρέπει να παραμείνει με εξογκώματα και να μη γίνει λεία - δεν πρέπει να δουλευτεί πολύ, γιατί το ψωμί θα βγει σκληρό).
  8. Πλάθουμε ένα καρβέλι και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε ένα μεγάλο Χ στην επιφάνεια της ζύμης.
  9. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ξινόγαλο και πασπαλίζουμε με νιφάδες βρώμης.
  10. Ψήνουμε για 45-55 λεπτά.
  11. Βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο, αλείφουμε την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει, πριν το κόψουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βρώμη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT