ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάρτα σοκολάτας με μαρμελάδα σμέουροΤάρτα σοκολάτας με μαρμελάδα σμέουροΗ συνταγή είναι της θείας Σέτης, που τη μοιράστηκε με τον «Γ» στο τεύχος οι Οικοδέσποινες των Αθηνών.

15' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Γέμιση

Για τη σάλτσα

Για τη γαρνιτούρα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την τάρτα σοκολάτα με ράσμπερι σε μια φόρμα στρογγυλή διαμέτρου 25-30 εκ. με αποσπώμενα τοιχώματα στρώνουμε τη μία ζύμη, έτσι ώστε να καλύψει καλά τον πυθμένα και τα πλαϊνά τοιχώματα, κόβοντας όση περισσεύει από πάνω.
  2. Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (60 γρ.) σε ένα μπρίκι σε χαμηλή φωτιά.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα 3/4 της ζάχαρης με το υπόλοιπο βούτυρο (6 κουτ. σούπας / 170 γρ.).
  4. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το ολόκληρο αυγό μαζί με τον έξτρα κρόκο και τη λιωμένη σοκολάτα.
  5. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη.
  6. Κόβουμε τη δεύτερη ζύμη σε λωρίδες πλάτους 1,5 εκ. και σκεπάζουμε τη γέμιση, τοποθετώντας τις λωρίδες σε σχέδιο όπως στην πάστα φλώρα.
  7. Τις αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού και τις πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.
  8. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με αέρα, για 10 λεπτά.
  9. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε άλλα 30-35 λεπτά.
  10. Αν δούμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα από πάνω, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  11. Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.

Σάλτσα

  1. Χτυπάμε τα ράσμπερι ή τις φράουλες στο μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν καλά και βάζουμε τον πολτό σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού, να βράσουν για 3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.

Σερβίρισμα

  1. Κόβουμε και σερβίρουμε την τάρτα, γαρνίροντας με σαντιγί, ολόκληρα ράσμπερι ή φράουλες και φύλλα μέντας ή δυόσμου, και περιχύνοντας με τη σάλτσα.
  2. Εναλλακτικά, βάζουμε τη σάλτσα σε ένα σκεύος στο τραπέζι, για να σερβιριστεί ο καθένας μόνος του.

Μυστικά

Αν προτιμάμε, μπορούμε να κάνουμε ατομικές τάρτες αντί για μία μεγάλη, αρκεί να διαθέτουμε ρηχά ατομικά τσέρκια ή πυρίμαχα φορμάκια τάρτας διαμέτρου 10 εκ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT