ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχάρι κοκκινιστόΜοσχάρι κοκκινιστό στη χύτραΜοσχάρι στρόγγανοφ. Ή στρογγανόφ. Όπου και να το τονίσεις, το πιάτο που πήρε το όνομα του από τους Stroganov, μια από τις πιο διάσημες δυναστείες της Ρωσίας, που ανήκε στην επιχειρηματική, διοικητική και στρατιωτική ελίτ της χώρας από τον 15ο αιώνα, είναι ιδιαίτερα αγαπητό. Κάποιοι εικάζουν ότι το δημιούργησαν Γάλλοι σεφ που εργάζονταν για την επιδραστική ρώσικη οικογένεια, πλην όμως υπήρχαν παρόμοια πιάτα και πριν από την εμφάνισή του. Σε κάθε περίπτωση, η ραφιναρισμένη εκδοχή του, εμφανίζεται από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά. Το κρέας είναι κομμένο σε λεπτές λωρίδες, σοτέ, με ένα roux με μουστάρδα, ζωμό και λίγη σμετάνα ή ξινόκρέμα, παρόλα αυτά συναντά κανείς και παραλλαγές με κρεμμύδια και μανιτάρια, κρασί ή κόκκινη σάλτσα.

Η συνταγή είναι της θείας Σέτης, που τη μοιράστηκε με τον «Γ» στο τεύχος οι Οικοδέσποινες των Αθηνών.

10' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 25'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το μοσχάρι στρογγανόφ σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια στο βούτυρο, σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν τα υγρά που θα βγάλουν. Τα αδειάζουμε σε ένα πιάτο.
  2. Επαναφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί.
  3. Πασπαλίζουμε το κρέας με το αλεύρι και το σοτάρουμε στο καυτό λάδι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει κι αυτό, για περίπου 3-4 λεπτά.
  4. Το αφαιρούμε από το σκεύος, ώστε να μην παραψηθεί, και το κρατάμε κατά μέρος.
  5. Ρίχνουμε στο τηγάνι το βερμούτ, τον ζωμό ή το νερό και το μείγμα των κρεμμυδιών-μανιταριών και βράζουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας. Μετριάζουμε τη φωτιά.
  6. Προσθέτουμε την ξινόκρεμα ή το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθεί με τα υγρά του φαγητού.
  7. Αφού δέσει και ζεσταθεί η σάλτσα (χωρίς να βράσει, γιατί θα κόψει), ρίχνουμε και το μοσχάρι και ανακατεύουμε.
  8. Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  9. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε το μοσχάρι με πιλάφι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT