ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠιροσκί γεμιστά με κιμάΠιροσκί γεμιστά με κιμά

Δείτε πώς φτιάχνουμε βήμα βήμα γλυκά πιροσκί

(Τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά θα τα βρείτε προς το τέλος του άρθρου)

Γλυκά πιροσκί Γλυκά πιροσκί

Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, βάρους 200 γρ. Το ρολάρουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίζουμε ένα μπαστούνι περίπου 15 εκ. Κάνουμε το ίδιο με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.

Κόβουμε τα μπαστούνια σε 5 ίσα μέρη το καθένα και ανοίγουμε κάθε κομμάτι πατικώνοντάς το με τα δάχτυλά μας σε μακρόστενο σχήμα περίπου 10 εκ., όχι πολύ φαρδύ.

Γλυκά πιροσκί

Βάζουμε στη μέση, σε όλο το μήκος από κάθε ζυμαράκι, μερικές σταγόνες ή κομμάτια σοκολάτας (ή αλείφουμε με πραλίνα). Πιάνοντας τη μία μεγάλη πλευρά της ζύμης, την τεντώνουμε να καλύψει τη γέμιση και να κλείσει το πιροσκί.

Γλυκά πιροσκί

Πιέζουμε στο σημείο της ένωσης, να κολλήσει με το κάτω φύλλο, για να φυλακίσουμε τη γέμιση ερμητικά.

Γλυκά πιροσκί

Βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα τηγάνι, προσθέτουμε ηλιέλαιο περίπου μέχρι το 1/3 του σκεύους και, όταν ζεσταθεί πολύ καλά, βάζουμε μέσα τα πιροσκί.

Τηγανίζουμε για περίπου 3 λεπτά, τα γυρίζουμε και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για άλλα 2 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.

30' προετοιμασία
15' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Τεμάχια: 10

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα γλυκά πιροσκί, ξεκινάμε παίρνοντας ένα κομμάτι από τη ζύμη, βάρους 200 γρ. Το ρολάρουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίζουμε ένα μπαστούνι περίπου 15 εκ.
  2. Κάνουμε το ίδιο με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
  3. Κόβουμε τα μπαστούνια σε 5 ίσα μέρη το καθένα και ανοίγουμε κάθε κομμάτι πατικώνοντάς το με τα δάχτυλά μας σε μακρόστενο σχήμα περίπου 10 εκ., όχι πολύ φαρδύ.
  4. Βάζουμε στη μέση, σε όλο το μήκος από κάθε ζυμαράκι, μερικές σταγόνες ή κομμάτια σοκολάτας (ή αλείφουμε με πραλίνα). Πιάνοντας τη μία μεγάλη πλευρά της ζύμης, την τεντώνουμε να καλύψει τη γέμιση και να κλείσει το πιροσκί. Πιέζουμε στο σημείο της ένωσης, να κολλήσει με το κάτω φύλλο, για να φυλακίσουμε τη γέμιση ερμητικά.
  5. Βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα τηγάνι, προσθέτουμε ηλιέλαιο περίπου μέχρι το 1/3 του σκεύους και, όταν ζεσταθεί πολύ καλά, βάζουμε μέσα τα πιροσκί.
  6. Τηγανίζουμε για περίπου 3 λεπτά, τα γυρίζουμε και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για άλλα 2 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT