ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣτηγανίτες με αμπελοφάσουλαΤηγανίτες με αμπελοφάσουλα, δυόσμο και κρεμμυδάκι
30' προετοιμασία
10' τηγάνισμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τις τηγανιτές

Για το αρωματικό βούτυρο

Για τη σάλτσα ούζου

Για το σερβίρισμα (επιλέγουμε ό, τι μας αρέσει)

Διαδικασία

Αρωματικό βούτυρο

  1. Για να φτιάξουμε τις τηγανίτες με κουνουπίδι, αρωματικό βούτυρο και σάλτσα ούζου ξεκινάμε με το αρωματικό βούτυρο και αποβραδίς, σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα κομμάτι διάφανη μεμβράνη.
  2. Τυλίγουμε τη μεμβράνη σε παχουλό ρολό, στρίβοντας τις άκρες, έτσι ώστε να φτιάξουμε έναν κύλινδρο-καραμέλα.
  3. Το βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ για να σφίξει.

Σάλτσα ούζου

  1. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.

Τηγανίτες

  1. Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού.
  2. Τα βράζουμε για 3 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το νερό θα ξαναπάρει βράση).
  3. Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε σε κρύο νερό για να σφίξουν λίγο, τα σκουπίζουμε καλά και τα χτυπάμε στον πολυκόφτη. Θέλουμε ένα μείγμα που να μοιάζει με σπυρωτό ρύζι, όχι με πουρέ.
  4. Παίρνουμε 4 μεγάλες κούπες από το κουνουπίδι (αν περισσέψει μια ποσότητα, τη φυλάσσουμε για άλλη συνταγή, όπως σαλάτες ή σούπες) και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  5. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα αυγά, το σχοινόπρασο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. δεν προκύπτει χυλός, αλλά ένα πηχτό μείγμα.
  6. Ζεσταίνουμε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και, όταν κάψει, το αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο.
  7. Ρίχνουμε δόσεις από το μείγμα κουνουπιδιού μέσα στο τηγάνι, υπολογίζοντας 2 κουτ. σούπας για κάθε τηγανίτα. Τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  8. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις διατηρούμε ζεστές.

Σερβίρισμα

  1. Σε μια μεγάλη πιατέλα βάζουμε τις τηγανίτες και σε καθεμία απλώνουμε μία παγωμένη λεπτή φέτα αρωματικού βουτύρου, για να λιώσει.
  2. Συνοδεύουμε με την κρύα σάλτσα ούζου, τις φέτες καπνιστού σολομού ή καπνιστής πέστροφας και σκουμπριού, ή με αυγοτάραχο, κομμένο επίσης σε πολύ λεπτές φέτες.
  3. Συμπληρώνουμε με τις φέτες λεμονιού και τα ραπανάκια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT