25'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις μελιτζανοκροκέτες, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ.
- Στη συνέχεια, βάζουμε σε ταψί τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε χωρίς να τις τρυπήσουμε, μέχρι να αρπάξουν εξωτερικά και να μαλακώσει καλά η σάρκα τους, για περίπου 20 λεπτά. Ενδιαμέσως τις γυρίζουμε, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Αφαιρούμε προσεκτικά την καμένη φλούδα, βάζουμε τη σάρκα σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Γυρίζουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις και στους 180° C.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους αυγών και τους χτυπάμε με το μίξερ χειρός για περίπου 5 λεπτά.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
- Ρίχνουμε τους κρόκους στη μελιτζάνα και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε τα τυριά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά.
- Λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Με ένα κουτάλι παίρνουμε μικρές δόσεις και τις βάζουμε σε σχήμα κροκέτας αραιά στο ταψί.
- Ψήνουμε τις μελιτζανοκροκέτες για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα και να αποκτήσουν ωραία κρούστα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 90.