15'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
20'
αναμονή
Σύνολο: 50'
Υλικά
Κομμάτια: 4Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Μπιφτέκια
- Τρίβουμε το καρότο στη λεπτή πλευρά του τρίφτη.
- Στύβουμε με τα χέρια μας το τριμμένο καρότο, για να πάρουμε το χυμό του, και τον κρατάμε στην άκρη για να τον χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα.
- Ρίχνουμε το τριμμένο καρότο σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τα μπιφτέκια.
- Ζυμώνουμε να αναμειχθούν καλά τα υλικά, βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια μας για να μην κολλάει ο κιμάς αλλά και για να δώσουμε στο μείγμα την απαραίτητη υγρασία.
- Πλάθουμε 8 μέτρια μπιφτέκια, λαδώνουμε ένα μέτριο μαντεμένιο ταψί (ή ένα κοινό ταψί) που να τα χωράει ακριβώς και τα βάζουμε μέσα.
- Βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη (αν χωράει) και το αφήνουμε για 20 λεπτά, να σφίξουν τα μπιφτέκια.
- Αν δεν χωράει στην κατάψυξη, το βάζουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά περίπου.
Σάλτσα
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μπολ, προσθέτοντας και το χυμό του καρότου που είχαμε φυλάξει.
- Σκεπάζουμε με διάφανη πλαστική μεμβράνη και βάζουμε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C και ψήνουμε τα μπιφτέκια για 15 λεπτά.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να τα ψήσουμε και στο γκριλ, στην ψηλότερη θέση του φούρνου· αν είναι σε μαντεμένιο σκεύος, θα τα αφήσουμε 10 λεπτά χωρίς να τα γυρίσουμε, ενώ, αν είναι σε κανονικό ταψί, θα τα ψήσουμε για 7 λεπτά από τη μία πλευρά και για 5 λεπτά από την άλλη.
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα ή μπρόκολο βραστό.
Στο ποτήρι μας μία light μπίρα (χωρίς αλκοόλ).
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 38.